Zorgen Snow Games in Lessines voor verkeerskater in Geraardsbergen?

Op 1 oktober 2010

Het dossier Snow Games, waarbij een oude steengroeve in Lessines zou omgevormd worden tot een indoor skipiste, heeft door financieringsproblemen in de ijskast gezeten, maar blijkt nu opnieuw vlotgetrokken te zijn. De toekomstige uitbater van Snow Games spreekt in zijn business plan van een verwachte jaarlijkse toeloop van 1,2 miljoen bezoekers vanaf de winter van 2012-2013.   N-VA Geraardsbergen maakt zich zorgen over de impact van het project op de mobiliteit in Geraardsbergen.

 

Filip D’Hose van N-VA Geraardsbergen had een gesprek met de uitbater. Volgens hem moet het project rendabel zijn vanaf 520.000 bezoekers per jaar. Hij mikt echter op 1.200.000 bezoekers. Het topseizoen zou lopen van november tot april met januari, februari en maart als topmaanden. De maandelijkse verdeling van de bezoekers zou er ongeveer als volgt uitzien:

 

MAAND BEZOEKERS
januari 15%

februari

15%
maart 15%
april 10%
mei 5%
juni 5%
juli 2.5%
augustus 2.5%
september 5%
oktober 5%
november 10%
december 10%
TOTAAL 100%

 

 

 

 

N-VA Geraardsbergen is geenszins tegen het project gekant, maar maakt zich wel zorgen over de gevolgen van de enorme bezoekersaantallen op de mobiliteit op de wegen in en rond Geraardsbergen. Indien de wensen van de uitbaters werkelijkheid worden, betekent dit dat er tijdens de maanden januari, februari en maart telkens 180.000 bezoekers naar Lessines zullen afzakken. Indien de skipiste non-stop 30 dagen per maand open is, komt dit neer op gemiddeld 6.000 bezoekers per dag, uitgaand van een gelijkmatige spreiding. Er moet echter rekening gehouden worden met piekmomenten tijdens de weekeindes: er mag gerekend worden op 9.000 bezoekers op zaterdagen en zondagen. De uitbaters mikken op 10 % bezoekers die voor hun verplaatsing gebruik maken van de trein, via het NMBS-station van Houraing dat gelegen is op 500 m van de site. De 8.100 resterende bezoekers zouden met auto of bus gaan, en de uitbater rekent daarbij op een gemiddelde van 3 bezoekers per voertuig: met andere woorden, 2.700 voertuigen per dag. Daarvan zou ongeveer 17,5 % uit de richting van Geraardsbergen/Zottegem/Gent komen m.a.w. 473 voertuigen per dag heen en terug. En dit vanuit een richting waar de verkeersassen nu al stampvol zitten, zeker op zaterdag! En dat tijdens de wintermaanden met regen, hagel en sneeuw buiten!

 

N-VA vraagt daarom aan het stadbestuur van Geraardsbergen welke maatregelen het zal nemen om aan deze situatie het hoofd te bieden. Het kan niet dat we met zijn allen binnen 3 jaar vaststellen dat het verkeer op de Astridlaan en op de Groteweg volledig vast zit. Het is nu dat er moet nagedacht worden hoe we de te verwachten verkeersstromen in goede banen kunnen leiden. N-VA Geraardsbergen lanceert bij deze het debat, en wil constructief aan oplossingen meewerken

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is