Wat met het politieke debat in Geraardsbergen?

Op 12 oktober 2010

Na vier jaar paars beleid, dus met nog twee jaar in het verschiet, lijkt een evaluatie van de legislatuur 2007-2012 in Geraardsbergen zo stilaan aan de orde. We kunnen nu echter al vaststellen dat naast het uitblijven van doortastend en noodzakelijk beleid inzake ecologie (zwerfvuil), criminaliteit (drugs) en mobiliteit (verkeersveiligheid), er een pertinent gebrek aan transparantie bestaat vanuit de coalitie enerzijds naar de burger en de oppositiepartijen anderzijds.

 

De laatste maanden wordt meer en meer duidelijk dat de coalitie van SP.a en Open VLD vanuit een ivoren toren heerst , en pijnpunten in de stad steevast relativeert en afdoet als futiliteiten. De beste illustratie van deze houding biedt de gemeenteraad. Maandelijks voert de meerderheid er een toneeltje op waarbij ze zichzelf bevestigt in haar rol en waarbij de oppositieraadsleden worden veroordeeld tot figuranten in een slechte soap. Of dit het publiek en de Geraardsbergse bevolking tegen de borst stuit? Uiteraard niet, want slechts een handvol mensen vindt het de moeite waard één keer per maand zijn dinsdagavond op te offeren voor een kunstmatige en lusteloze vertoning in de raadszaal van het stadhuis.

 

Een gemeenteraad hoeft uiteraard geen spektakelshow te zijn waarbij het publiek gratis kan genieten van vertier en ontspanning maar de functie van de raad is wel dat er op een dynamische wijze wordt gediscussieerd tussen een voor kritiek openstaande  meerderheid en een kritisch-constructieve oppositie. Het staat als een paal boven water dat de geestdodende handelwijze van de meerderheid stilaan overslaat op de oppositiepartijen. Zo is het klaar als een klontje dat Vlaams Belang, nochtans een partij die in het verleden voor het nodige vuur zorgde, zich hoe langer hoe meer distantieert van actieve participatie binnen de gemeenteraad en zich vooral toespitst op het publieke debat via pers en publiek. Wie kan hen ongelijk geven? CD&V lijkt dan weer, zonder het zelf goed te beseffen, verlamd te worden en beperkt zich maandelijks tot enkele interpellaties, vaak over weinig tot de verbeelding sprekende onderwerpen. Activiteit naar pers en publiek toe om deze zaken toch onder de aandacht te brengen is, op een korte opflakkering onder de nieuwe voorzitter na, zo goed als afwezig.

 

Voor N-VA Geraardsbergen bestaan er nochtans wel degelijk mogelijkheden om het debat in de stad opnieuw aan te wakkeren, en zo de kloof tussen de 3 P’s (politiek, pers en publiek) te dichten. Zo herinnert onze afdeling zich nog goed het tijdperk waarin voor elke gemeenteraad een persmoment werd georganiseerd door de toenmalige (en ook huidige) burgemeester Freddy De Chou. Een traditie die onder Guido De Padt helaas afgeschaft werd. Een persmoment kan immers een middel zijn om het debat op te waarderen. Een duidelijk afgelijnd  “treffen” tussen pers en politiek kan de transparantie verhogen en pers én publiek nauwer betrekken bij de besluitvorming in de stad, en zo het democratische gehalte van het bestuur naar een hoger niveau te tillen.

 

N-VA Geraardsbergen beschikt over ideeën hoe een dergelijk persmoment concreet kan georganiseerd worden met het oog op een zo groot mogelijke impact, en hoopt dat het stadsbestuur  akte neemt van dit alarmsignaal. We gaan er logischerwijze van uit dat de perswereld geïnteresseerd zal zijn. We hopen kortom dat alle spelers een opwaardering van het politieke debat helpen tot stand brengen. Eén voor allen, allen voor Geraardsbergen!

 

 N-VA bestuur verzamelde bij aanvang gemeenteraad
van  links naar rechts: Jenz Cools, Filip D'Hose, Rudy Van den Steen, Glenn Bogaert, Steven De Boe

In de pers:

Radio MIG (13 oktober 2010):

N-VA maakt evaluatie van Geraardsbergs beleid

 

Editie Pajot (13 oktober 2010):

N-VA Geraardsbergen wil politiek debat reanimeren

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is