Paaltjes Rozenstraat stuiten op verzet

Op 25 november 2011
De Rozenstraat in Overboelare werd enige tijd geleden afgesloten met paaltjes. Deze maatregel is het resultaat van een petitie die inwoners van de Rozenstraat, Fabriekstraat en Appelstraat in augustus indienden bij het stadsbestuur. De petitie vroeg een radicale oplossing voor de verkeersoverlast in de straat. De stad ging in op de vraag en stelde drie mogelijke oplossingen voor. Uiteindelijk werd er een consensus bereikt om paaltjes te plaatsen die de Rozenstraat zouden afsluiten voor verkeer. De maatregel valt echter niet bij iedereen in goede aarde. Glenn Bogaert van N-VA Geraardsbergen ontving al tal van klachten van misnoegde burgers. “Het wordt alsmaar duidelijker dat heel wat mensen ongelukkig zijn met de paaltjes. Opvallend is ook dat er zelfs in de Rozenstraat onenigheid heerst over de wenselijkheid van de maatregel. Nochtans opperde het stadsbestuur dat de maatregel gedragen wordt door de inwoners van de straat in kwestie.”
Glenn Bogaert vraagt zich af in welke mate de paaltjes het comfort van de inwoners van de Rozenstraat verhogen.” Inwoners van de Rozenstraat die bijvoorbeeld uit de Majoor Van Lierdelaan komen of naar de straat in kwestie toe moeten, dienen een stevig eind om te rijden om hun straat te bereiken. Een al bij al vrij absurde situatie. Het is ook maar zeer de vraag wat bijvoorbeeld de impact van de toekomstige aanleg van een nieuw fietspad tussen Kasteelstraat en Geuzenhoek zal zijn op de toegankelijkheid van de Fabriekstraat, Rozenstraat en Appelstraat. Zullen deze mensen geen gevangenen worden van de situatie? Het is voorlopig nog wachten op het omleidingsplan van de politie. Dat zal duidelijkheid moeten brengen. Ook mensen uit omliggende straten lopen niet hoog op met de impact van de paaltjes op de lokale verkeerssituatie. Bovendien is het ook opletten bij noodsituaties. Kunnen hulpdiensten bijvoorbeeld in geval van een spoedopname van een inwoner van de Rozenstraat op een vlotte manier interveniëren in de Rozenstraat? Wie is er verantwoordelijk als het verkeerd afloopt? Er wordt vanuit het stadsbestuur geopperd dat de paaltjes door de hulpdiensten eenvoudig kunnen worden verwijderd indien nodig maar dit lijkt me in geval van nood puur tijdverlies dat nefaste consequenties kan hebben.”
Bogaert vraagt het stadsbestuur uitdrukkelijk om een grondige evaluatie van de situatie: “In principe staan de paaltjes opgesteld voor een proefperiode. Eens deze afgelopen is, zal er worden beslist of de maatregel permanent kan worden ingevoerd. Gezien de klachten van diverse mensen en het toenemende ongenoegen is het absoluut aangewezen dat de voor-en nadelen van de huidige situatie worden geanalyseerd. Misschien kan men bij de evaluatie meteen ook nog eens de situatie in de Pol Antheunisstraat bestuderen. Inwoners van deze straat vragen al enige tijd om een spreiding van het verkeer over beide flanken van de Kerk. Voorlopig nog steeds zonder resultaat.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is