N-VA wil subsidiesysteem voor bewaking horecazaken

Op 9 november 2011

N-VA Geraardsbergen is niet te spreken over de lakse manier waarop het stadsbestuur reageert op de steeds terugkerende vechtpartijen in het stadscentrum. N-VA-bestuurslid Peter Marquebreuck stelt vast dat het stadsbestuur na elk incident wel gespierde taal hanteert, maar nog geen enkele doortastende maatregel genomen heeft. Marquebreuck doet alvast zelf een voorstel om tot een oplossing te komen: ”Het stadsbestuur zou subsidies kunnen  toekennen aan horecazaken die eigen bewaking inhuren. In Mechelen is dit systeem reeds actief en werpt het zijn vruchten af. De N-VA is dan weer niet gewonnen voor een sluitingsuur voor horecazaken. Het kan niet de bedoeling zijn dat men de verkeerde mensen straft. We moeten de herrieschoppers aanpakken, niet de horeca.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag vond op het Marktplein in Geraardsbergen alweer een grootschalige vechtpartij plaats, het zoveelste incident in enkele maanden tijd. N-VA Geraardsbergen is niet te spreken over de steeds terugkerende problemen en wil dat het stadsbestuur eindelijk werk maakt van een geïntegreerde aanpak van de onveiligheid in de stad. De N-VA stelt vast dat het stadsbestuur na elk incident gespierde taal hanteert maar dat doortastende maatregelen en een geïntegreerde en consequente aanpak uitblijven.

N-VA-bestuurslid Peter Marquebreuck schuift alvast een concrete maatregel naar voren om het veiligheidsprobleem aan te pakken: ”Het stadsbestuur zou subsidies kunnen toekennen aan horecazaken die eigen bewaking inhuren. In Mechelen is dit systeem reeds actief en werpt het zijn vruchten af. Dit instrument zorgt ervoor dat de politiediensten niet alleen worden bijgesprongen in de aanpak van criminaliteit maar het staat ook toe dat manschappen op andere plekken ingezet worden.”

Marquebreuck is alvast niet gewonnen voor een sluitingsuur voor horecazaken zoals hier en daar wordt voorgesteld: ”Het kan niet de bedoeling zijn dat de verkeerde mensen gestraft worden. Men moet de herrieschoppers aanpakken, niet de horeca. De café-uitbaters zijn niet verantwoordelijk voor de onlusten, de heethoofden die systematisch voor problemen zorgen zijn dat wel. Volgens Marquebreuck zou de voorgestelde sluitingsmaatregel enkel maar tot een verschuiving van het probleem leiden: ”Als de cafés op een bepaald tijdstip moeten sluiten, zal het probleem zich enkel maar verplaatsen. In Antwerpen werden op een gegeven moment in het verleden ook de drankgelegenheden op een bepaald tijdstip gesloten. Dit had tot gevolg dat dealers en amokmakers hun bedrijvigheden op andere plekken gingen uitvoeren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is