N-VA wil sociaal verhuurkantoor in Geraardsbergen

Op 22 juni 2011

N-VA wil dat er in elke Vlaamse gemeente een sociaal verhuurkantoor komt. Huurkantoren huren op de privémarkt woningen die ze tegen sociaal tarief doorverhuren aan mensen met een beperkt inkomen. Momenteel zijn er nog heel wat steden of gemeenten waar nog geen werk wordt gemaakt van sociale verhuurkantoren. Geraardsbergen is daar één van. N-VA dringt er bij Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche op aan dat de witte vlekken zo snel mogelijk worden weggewerkt. De minister belooft snel werk te maken van de zaak.

Het Vlaams woonbeleid schakelt sinds 1997 sociale verhuurkantoren in. Die kantoren huren op de privémarkt woningen die ze aan sociaal tarief doorverhuren aan mensen met een beperkt inkomen. Uit een  schriftelijke vraag van N-VA-parlementslid Marc Hendrickx aan Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche blijkt dat 63 van de 308 gemeenten het vandaag nog zonder sociaal verhuurkantoor moeten stellen. Het gaat veelal om kleinere gemeenten maar ook in enkele grotere steden zoals Geraardsbergen is er van een sociaal verhuurkantoor nog geen spoor. N-VA wil dat daar zo snel mogelijk verandering in komt.  Minister Van den Bossche belooft snel werk te maken van de zaak. Dit kan met behulp van een nieuw subsidiedecreet dat momenteel wordt voorbereid.

 

N-VA-bestuurslid Erlijn Van den Steen reageert alvast tevreden: “Een sociaal verhuurkantoor laat toe om mensen met een laag inkomen te helpen in hun zoektocht naar betaalbare woningen. Bovendien bieden ze het voordeel van flexibiliteit en kleinschaligheid waardoor men eenvoudiger kan inspelen op dringende problemen. Een voordeel dat bijvoorbeeld niet altijd verbonden is aan sociale bouwmaatschappijen. Een sociaal verhuurkantoor is voor geen enkele stad of gemeente  een overbodige luxe. Het is immers in het belang van mensen voor wie de toegankelijkheid tot de private huizenmarkt beperkt is.”

 

Volgens N-VA Geraardsbergen is het eerder wenselijk dat onze stad aansluit bij een bestaand sociaal verhuurkantoor zoals SVK Zuid-Oost-Vlaanderen. Daarin zijn ook een aantal naburige gemeenten als Zottegem, Herzele en Ninove opgenomen. Een andere mogelijkheid is zelf een sociaal verhuurkantoor oprichten met enkele naburige gemeenten zoals Lierde en Brakel.  “Indien men een nieuw kantoor opricht moet er sprake zijn van voldoende samenhang met de partnergemeenten. Mensen willen immers een huis vinden in de directe omgeving. In beide gevallen moet het OCMW een initiatief nemen en een startkapitaal vrijmaken”, besluit Van den Steen.

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is