N-VA Geraardsbergen viert 11 juli met vlaggen en bloemen

Op 10 juli 2019

N-VA Geraardsbergen viert 11 juli met bloemen en vlaggen

 

N-VA Geraardsbergen deelt rozen uit op 11 juli en roept iedereen op om de Vlaamse Leeuw uit te hangen. 

 

11 juli is een Vlaamse feestdag, maar ook nog steeds een Vlaamse strijddag. De strijd voor de Vlaamse ontvoogding heeft zich in de loop van de geschiedenis vooral op hogere politieke niveaus afgespeeld. Toch leeft onze Vlaamse identiteit nergens zo sterk als  in onze straten, wijken, dorpen en steden. Men spreekt wel eens smalend over ‘het Vlaanderen onder de kerktoren’, maar die kerktoren, dat is ook de sportvereniging, de jeugdclub, het buurthuis, het café op de hoek, de school… Overal waar mensen samenkomen, als een verbonden gemeenschap. Onze identiteit is vanzelfsprekend meer dan een vlag die we één keer per jaar uithangen. Die identiteit, dat zijn de waarden die we delen: gelijkheid, bijvoorbeeld tussen man en vrouw. Respect, bijvoorbeeld voor seksuele geaardheid. Verantwoordelijkheid, door onze rechten niet boven onze plichten te plaatsen, maar wel op hetzelfde niveau. Dát is onze rode draad. Dát is de enige basis voor een veilige en geborgen gemeenschap en voor een welvarende en warm Geraardsbergen, nu en in de toekomst!

 

Lidmaatschap van onze Vlaamse gemeenschap mag nooit bepaald worden door de afkomst van haar inwoners, maar wel door hun dromen en hun talenten. Het gaat niet om de taal of het geloof van je ouders, het gaat om de wortels die je zelf in onze Vlaamse cultuur laat groeien. Al wie onze vrijheden en tradities, al wie onze Vlaamse identiteit omarmt, heeft hier een toekomst. In Vlaanderen, maar ook in Geraardsbergen willen we alle mensen zo kansen bieden.

 

Identiteit kan je vanzelfsprekend niet zomaar opleggen. Ze groeit vanuit de buik van onze gemeenschap, overal waar mensen samenkomen. Taal is daarbij het onontbeerlijke bindmiddel van onze cultuur, van onze gemeenschap. Het lokale bestuursniveau heeft daarvoor de beste instrumenten in handen. Door ons Vlaamse verenigingsleven te ondersteunen, als fundament van onze bloeiende gemeenschap. Door mensen aan te sporen om buiten te komen, zich te verenigen, elkaar te helpen. Zo halen we ook mensen uit hun sociaal isolement. Door onze dorpen en wijken proper te houden, met aandacht voor groen, voor speelpleintjes. Door onze straten veilig te houden, zowel tegen criminelen als tegen hardrijders. Door een veiligheidscultuur uit te dragen, met een rechtvaardig lik-op-stukbeleid. En door ernaar te streven dat iedereen onze  verlichtingswaarden omarmt in onze Vlaamse gemeenschap. Dat is onze Vlaamse identiteit. En die zetten we vandaag nog eens extra in de bloemetjes.

 

Jammer genoeg is het communautaire spook nooit ver weg. Want we zijn er nog lang niet. Als straks de PS, met in haar kielzog Ecolo en PTB, terug aan de macht komt, dan zijn al deze verwezenlijkingen met een vingerknip verdwenen. Als dat de partijen zijn waarmee we aan de onderhandelingstafel zullen moeten zitten, dan kan er maar over één ding gepraat worden: confederalisme. Daarom moeten we ons Vlaams beleid kunnen blijven voeren. Tot zolang ook aan de andere kant van de taalgrens het besef doordringt dat ze best hun eigen boontjes doppen.

Het bestuur van N-VA Geraardsbergen wenst u een warme, gezellige en overtuigde Vlaamse feestdag!

 

Gabriël Schaut

Voorzitter N-VA Geraardsbergen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is