N-VA Geraardsbergen slaat de bal compleet mis

Op 25 juni 2011
“Tenzij dit artikel reeds in 2010 werd geschreven zou dus een telefoontje naar mij of naar de wooninfo-dienst meer objectiviteit en waarheid naar voor gebracht hebben.
Intussen is het SVK in Geraardsbergen ook zeer actief: reeds een tiental eigenaars willen hun woning verhuren via het SVK, vier woningen zijn al effectief verhuurd via het SVK.
Het SVK huurt woningen van huiseigenaars, en gaat deze onderverhuren aan mensen die moeilijk aan een huurwoning geraken. Het SVK blijft als hoofdhuurder verantwoordelijk voor de huurverplichtingen, wat de eigenaar zekerheid kan bieden.
Wat kan het SVK betekenen voor huiseigenaars?
Geen problemen met huurders
Wie als eigenaar de beslommeringen van het verhuren wil vermijden, kan terecht bij het Sociaal Verhuurkantoor. Dat doet het verhuurwerk voor u. Het SVK huurt uw woning om deze onder te verhuren aan huurders met een laag inkomen.
Dit impliceert onder meer dat:
-              de huur altijd stipt wordt betaald, ook als de woning niet verhuurd is;
-              wordt toegezien op het onderhoud van de woning;
-              de huurverplichtingen nauwgezet worden opgevolgd: verzekering tegen brand, onderhoud verwarmingsketel …;
-              alle andere administratieve beslommeringen worden opgevolgd.
Recht op renovatiepremie
Daarenboven hebt u als eigenaar – wanneer u noodzakelijke werken wenst uit te voeren - recht op een renovatiepremie, ongeacht uw inkomsten en ongeacht hoeveel woningen u bezit. Ook fiscaal zitten er voordelen aan vast. De voorwaarde om tot dit systeem te kunnen toetreden is dat u het pand verhuurt aan het SVK. In ruil voor deze aanzienlijke voordelen die aan de eigenaar worden geboden, vraagt het SVK:
-              een huurprijs die lager ligt dan de commerciële huurprijs (75 à 80 %);
-              een woning die voldoet aan de regelgeving van de Vlaamse Wooncode;
-              een huurcontract met een woonzekerheid (9 jaar).
Dat er in onze stad vele woningen leeg staan is een feit. Vandaar dat de stad de wetgeving op leegstand zeer nauw ter harte neemt.
De eigenaars van woningen die minstens één jaar leeg staan worden hiervan verwittigd en komen op de leegstandsregister te staan. Hierdoor worden ze onderhevig aan zware boetes.
Spijtig genoeg is dit het enige wettelijke middel dat het stadsbestuur kan aanwenden om die leegstand te bestrijden”, besluit schepen Erwin Franceus.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is