N-VA Geraardsbergen pleit voor controlecel binnen het OCMW

Op 1 april 2012

Slechts vier OCMW’s in ons land hebben een fraudecel: Gent, Antwerpen, Namen en Luik. Hiermee toonde Liesbeth Homans aan dat OCMW’s dan toch niet voldoende middelen hebben om sociale fraude aan te pakken. In het OCMW van Geraardsbergen blijft het in beleidsdocumenten ook opvallend stil over sociale fraudebestrijding. N-VA bestuurslid Peter Marquebreuck denkt binnen N-VA mee na over een efficiënte aanpak van sociale fraude.

 

“Binnen het OCMW van Geraardsbergen is het mij alvast niet duidelijk hoe men sociale fraude aanpakt” aldus Marquebreuck. Het kan daarbij gaan om personen die een leefloon ontvangen of invalide zijn, maar toch op het zwarte circuit gaan werken. Anderen stellen hun woon- en leefomgeving dan weer anders voor om een hogere uitkering of lagere sociale huur te verkrijgen. “Na lezing van de beleidsnota 2012 ben ik het woord niet één keer tegen gekomen. Hoe responsabiliseert het OCMW de mensen die ze bijstand verleent?”

 

“Sedert 2011 ligt de reële nood van het OCMW sterk boven de eigenlijke bijdrage die de stad geeft. Er zijn reserves opgebouwd, maar is het niet de taak van politici om ook de tering naar de nering te zetten?” vraagt Marquebreuck zich af. “Voormalig OCMW-voorzitter De Padt zegt in zijn beleidsnota dat hij elke euro heeft omgedraaid door de crisis. N-VA ziet het binnen deze context als een vanzelfsprekendheid dat bijstand moet gaan naar zij die dit het hardst nodig hebben.”

 

Uit het budget 2012 bleek dat het OCMW werkt aan een reorganisatie van het personeelsbestand, bijvoorbeeld een nieuw organogram. “Een soort controlecel voor sociale fraude kan hierbinnen eventueel worden geïntegreerd.” besluit Marquebreuck. “In Gent en Antwerpen boeken deze kleine cellen resultaat, wat besparingen oplevert bij het OCMW zelf. Efficiëntie en samenwerking zullen de kernwoorden moeten zijn binnen dit verhaal.”

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is