N-VA Geraardsbergen lanceert plan tegen wateroverlast

Op 24 januari 2011

N-VA Geraardsbergen is niet te spreken over het optreden van Freddy De Chou (Sp.a) in het VRT-journaal van zondag 16 januari. De Geraardsbergse burgervader wees daarin elke persoonlijke verantwoordelijkheid met betrekking tot de wateroverlast van de hand. Het is nochtans bekend dat de stad tijdens zijn beide ambtsperiodes regelmatig uiterst negatieve bouwadviezen van experts en van ambtenaren van Polders en Wateringen naast zich heeft neergelegd.

De problemen in Geraardsbergen vinden hun oorsprong grotendeels in het verleden. Zowel Sp.a als Open Vld en CD&V sprongen vroeger nogal creatief om met de gewestplannen. De Majoor Van Lierdelaan in Ovreboelare bijvoorbeeld was vroeger een moeras dat als vuilnisstort gebruikt werd. Later werd het stort opgehoogd, en het toenmalige stadsbestuur maakte er bouwgronden van. Kwatongen beweren dat daar nogal wat steekpenningen mee gemoeid waren.

Glenn Bogaert van N-VA Geraardsbergen erkent dat niet alle problemen veroorzaakt werden door burgemeester De Chou, maar hij stelt zich wel vragen bij zijn televisie-optreden. Vooral de smoes dat hij geen schepen is van ruimtelijke ordening zet bij Bogaert kwaad bloed. "Een burgemeester draagt immers de eindverantwoordelijkheid voor het gevoerde beleid. Daarna volgde als klap op de vuurpijl nog de reactie dat hij het interview niet zou hebben toegestaan indien hij op voorhand had geweten dat er kritische vragen zouden worden gesteld. Deze "slip of the tongue" was een burgemeester onwaardig en doet het imago van onze stad geen goed."

Filip D'Hose van N-VA Geraardsbergen bespeurde toch één positieve noot in het interview. "Burgemeester De Chou heeft publiekelijk verklaard dat hij geen voorstander is van het bouwen in overstromingsgebied. Langs de ene kant is dit zeer eigenaardig, want er worden er al tientallen jaren bouwvergunningen verleend voor constructies in de winterbedding van de Dender! Langs de andere kant biedt elke crisis een opportuniteit. We kunnen vanaf nu met een propere lei beginnen en komaf maken met de blunders uit het verleden. De N-VA lanceert daarom zijn plan "Water Opnieuw Ruimte Geven". De overstromingsgebieden moeten in overleg met alle betrokken instanties klaar en duidelijk afgebakend worden, en er moet met onmiddellijke ingang gestopt worden met het bouwen in deze gebieden. De Dender moet zo snel mogelijk uitgediept, en waar nodig uitgebaggerd worden, de grachten moeten beter onderhouden worden, er moet een campagne gelanceerd worden voor de heraanplanting van knotwilgen en populieren. De dijken kunnen verstevigd worden, maar eigenlijk is dit niet prioritair, want in tegenstelling tot wat vaak beweerd werd, is er bij de voorbije gevallen van wateroverlast geen enkele dijk gebroken, en zeker die in Overboelare niet.

Voor de huizen die in de overstromingsgebieden zullen komen te liggen, dient er een uitdovingsbeleid gevoerd te worden. Van zodra de eigenaar komt te overlijden, dient er een onteigeningsprocedure opgestart te worden waarbij de erfgenamen een marktconforme prijs voor hun eigendom krijgen. De gronden die reeds als bouwgrond werden ingekleurd moeten eveneens onteigend worden. Deze planschade is jammer genoeg een last voor de toekomstige generatie van Geraardsbergenaars, een zure erfenis van de kortzichtige politiek van het verleden."

D'Hose is tenslotte van mening dat de wateroverlast in het centrum van Geraardsbergen een regelmatig weerkerend fenomeen zal worden, tenzij er werk gemaakt wordt van een alomvattend plan waarbij opnieuw meer ruimte voor het water voorbehouden wordt. "Langsheen de Dender werden dijken gebouwd die de achterliggende gebieden beschermen, en dat is maar goed ook, maar het water dat vroeger in natuurlijke, toen nog onbebouwde opvangbekkens vloeide, moet ergens naartoe. Ik wil niet de onheilsprofeet uithangen, maar als we geen drastische maatregelen nemen zal het centrum nog vaak met de gebakken peren zitten."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is