N-VA gekant tegen uitbreiding vossenjacht

Op 23 mei 2012
Enkele landbouwers en pluimveehouders uit Geraardsbergen klaagden onlangs de groei van het vossenbestand aan in de streek en de hiermee gepaard gaande overlast. Vanuit die optiek lanceerden zij een oproep om de vossenjacht uit te breiden. Ze kregen daarbij de steun van voormalig schepen van Milieu Leonce Nachtergaele (OpenVld). In het verleden was Nachtergaele al een vurig pleitbezorger voor de uitbreiding van de vossenjacht. N-VA Geraardsbergen weet de herhaaldelijke oorlogstaal van Nachtergaele aan de vos maar matig te appreciëren. De partij betreurt het dat eigenaars van pluimvee het slachtoffer worden van de strooptocht van een vos en erkent het probleem, maar vindt de voorgestelde handelswijze kortzichtig en absoluut niet effectief, wel integendeel. 
Glenn Bogaert van N-VA stelt dat een uitbreiding van de vossenjacht op geen enkele manier zoden aan de dijk zet: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een verruiming van de jacht geen oplossing biedt en zelfs een contraproductief effect heeft. Vossen zijn zelfregulerend van aard, wat betekent dat vrijgekomen territorium wordt ingenomen door jongere exemplaren. Bejaging zorgt er zelfs voor dat meer vossen zich gaan voortplanten, elke nieuwe worp groter wordt en daardoor de populatie zelfs nog toeneemt. Bovendien is het ook zo dat de inheemse vossen in Vlaanderen momenteel geen drager zijn van de vossenlintworm. Indien hun territorium door de jacht echter wordt ingenomen door zuidelijkere vossen dan is het risico wel groot dat de ziekte in onze contreien opduikt. In dat geval is er sprake van een gezondheidsrisico voor de mens. In mijn ogen een absoluut onverantwoord risico!”
Bogaert wijst op het feit dat de eerste verantwoordelijkheid ter voorkoming van schade bij de burger ligt en dat ook het stadsbestuur een performante rol kan spelen op vlak van preventie: “Wij zijn van oordeel dat het stadsbestuur houders van pluimvee in eerste instantie uitgebreid en maximaal moet informeren over hoe om te gaan met de bedreiging van vossen. Daartoe nam het in het verleden al een goed initiatief door op de webstek van de stad een uiteenzetting te geven over vosveilige afsluitingen. Het lijkt ons desgevallend opportuun om die weg verder te bewandelen en eigenaars van gevogelte zo ruim als mogelijk aan te zetten tot het in de praktijk brengen van preventiemaatregelen. De stad zou bijvoorbeeld een preventiecampagne op poten kunnen zetten waarin de mogelijkheden van de vosveilige afsluiting uit de doeken wordt gedaan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is