Minister Bourgeois beschermt het Sint-Catharinacollege

Op 4 juni 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van het hoofdgebouw van het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen ondertekend. Ook de binnenplaats, de voortuin en afsluitingsmuur, en de voortuin van de kerk met ijzeren hekwerk zijn in de bescherming opgenomen. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen een jaar de definitieve bescherming.

“Het hoofdgebouw van dit college wordt beschermd omwille van haar historische, architectuurhistorische, artistieke en sociaal-culturele waarde,” aldus minister Bourgeois. “Het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen is het oudste bisschoppelijk college van het bisdom Gent. Het is in 1823 ontstaan uit een voormalig miniemenklooster uit de 17de eeuw  en werd in 1885 grondig verbouwd.”

Bij de verbouwingswerken en interieurdecoratie in de 19de eeuw, in opdracht van eigenaar bisschop Bracq, was de Geraardsbergse kunstenaar Louis Bert – de l’Arbre betrokken, een prominent figuur voor de late neogotiek. De muurschilderingen die hij aanbracht in de vroegere recreatiezaal verbeelden scènes uit de christelijke middeleeuwen met kerstening en kruistochten.

In 1954 is de recreatiezaal, met behoud van de fresco’s, omgebouwd tot het pand rond het vierkante binnenplein. De architecten Beerlandt en De Boom realiseerden een eigentijdse kloosterarchitectuur met sterke referenties aan een traditioneel kloosterhof.

Het voormalige klooster, en later het college, heeft op duidelijk herkenbare wijze een rol gespeeld in de rijke religieuze en onderwijsgeschiedenis van de stad Geraardsbergen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is