Kerkhoven geen plaatsen voor vandalisme

Op 3 november 2010

In Vlaanderen ontwikkelde en manifesteerde zich met vandalisme op kerkhoven de voorbije jaren een nieuw driest fenomeen. Helaas blijven de dag van vandaag de begraafplaatsen in onze stad ook niet gespaard van deze vorm van criminaliteit. In de periode van Allerheiligen en Allerzielen specifiek maar ook in andere jaargetijden worden op de kerkhoven in Geraardsbergen geregeld bloem-en gedenkstukken gestolen of beschadigd en moeten ook grafzerken het regelmatig ontgelden. Begin oktober was het  weer zover, op het stedelijk kerkhof werden tientallen grafversieringen en bloemstukjes gestolen. Dezelfde teneur op kerkhoven in de deelgemeenten, zo kon ik op het Kerkhof van Overboelare diefstallen vaststellen op de graven van enkele overleden familieleden. Het behoeft geen betoog dat het constateren van dergelijke wanpraktijken voor nabestaanden en familieleden van overledenen psychologisch en mentaal erg zwaar is. Het doorstaan van een rouw-en verwerkingsproces moet in alle sereniteit kunnen gebeuren en beschadigingen aan de laatste rustplaats van geliefden zorgt dan ook voor een emotionele dreun bovenop het al aanwezige leed. De vraag die vele mensen zich meer dan terecht stellen, is wie zich inlaat met dergelijke verwerpelijke en immorele handelingen. Volgens sommigen gaat het om kwajongensstreken, anderen spreken dan weer van een georganiseerd gebeuren waarbij grafstenen van hun versieringen worden geroofd met het oog op commerciële activiteit. Hoe het ook zij, als politici en vertegenwoordigers van de bevolking hebben we de taak om deze zaken uitdrukkelijk ter harte te nemen en er alles aan te doen om dergelijke perfide en afkeurenswaardige praktijken te bestrijden(curatief) maar vooral ook te verijdelen(preventief). Dit kan heel concreet door:

  • Te voorzien in betere afsluitingen van de ingangswegen en alternatieve toegangswegen tot de kerkhoven-Stadswachten in te zetten die kerkhoven op regelmatige tijdstippen opnemen op hun controleronde. Dit kan resulteren in een hoger veiligheidsgevoel.
  • Enkele malen per jaar PWA-werknemers in te zetten als “kerkhofbewaarders” waarbij ze controle uitoefenen op de kerkhoven en extra uren bekomen ter aanvulling van hun dienstencheques. Dit naar analogie met wat de PWA-dienst in de periode rond Allerheiligen al instelt onder de vorm van het poetsen van graven
  • Specifieke en strenge bestraffing van daders die op heterdaad worden betrapt:
    1. Werkstraf van x-aantal uren waarbij de daders worden ingezet voor sociale projecten
    2. Zelfs aan de slag gaan op het kerkhof om graven op te waarderen
    3. Een stevige geldboete die de kans op recidivisme minimaliseert-Het publiekelijk oproepen tot respect en het eerbiedigen van eigendom van elk individu. Onze burgers moeten worden gesensibiliseerd op moreel vlak, vrijheid mag maar worden aangewend tot zover het een medeburger niet fysiek, emotioneel of materieel schaadt.
  • De bevolking te overtuigen om bij het bemerken van aangebrachte beschadigingen of diefstallen zich telefonisch of rechtstreeks te wenden tot de ordediensten(politie of stadswacht) en om dit ook te doen indien men in realiteit iemand beschadigingen ziet aanbrengen of een diefstal ziet plegen. Het blijkt immers dat heel wat mensen die het slachtoffer zijn van diefstallen of beschadigingen geen klacht indienen bij de ordediensten. 
  • Het installeren van camera’s(“nachtcamera’s”) die voor permanente bewaking kunnen zorgen op de Kerkhoven.
  • Het plaatsen van verlichting op de Kerkhoven waardoor het eenvoudiger wordt om nachtelijke edoch ongewenste bezoekers te spotten.

Het is in ieder geval klaar als een klontje dat er dringend moet geageerd worden om het vandalisme op Kerkhoven betekenisvol terug te dringen, deze voorstellen dienen alvast als aanzet daartoe. Het zou namelijk mooi zijn om met zijn allen tegen de Allerheiligenperiode van 2011 te kunnen vaststellen dat inspanningen en maatregelen vanuit de politieke wereld hun vruchten hebben afgeworpen.

Glenn Bogaert

Secretaris N-VA Geraardsbergen

Verschenen in "De Beiaard" van 5 november 2010
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is