Geen tijd voor politieke spelletjes!

Op 24 november 2011

Vorige week kondigde burgemeester Freddy De Chou(sp.a) zijn ontslag aan. Eind 2011 en op minder dan een jaar van de gemeenteraadsverkiezingen houdt onze burgervader het voor bekeken. Stellen dat de aftocht van De Chou in de sterren stond geschreven, is meer dan een open deur intrappen. Het was immers al langer duidelijk dat de politieke carrière van onze burgervader in het herfstseizoen was aanbeland. De voorbije jaren maakt hij niet zelden een uitgebluste, gelaten en passieve indruk waarbij steevast de indruk ontstond dat de burgemeester niet langer in staat was om de stad en zijn bestuursploeg op dynamische en doortastende wijze te leiden. Bovendien kreeg de politicus en persoon Freddy De Chou de voorbije jaren enkele mentale opdoffers te verwerken zoals het communicatiedebacle in de nasleep van de wateroverlast en de calamiteiten binnen sp.a rond de financiële afdrachten. Mogelijk de spreekwoordelijke druppels die de emmer deden overlopen.

Een week na de vervroegde afscheidsrede woedt het debat rond de opvolging van de burgemeester in alle hevigheid. Sp.a en Open vld staan ogenschijnlijk lijnrecht tegenover elkaar en schuiven respectievelijk Patrick Flamez en Guido De Padt naar voren als rechtmatige opvolgers. De socialisten gaan daarbij uit van het principe dat de geest van het voor de verkiezingen gesloten bestuursakkoord integraal moet gerespecteerd worden. Dit akkoord stipuleert dat de grootste partij de opvolger hoort te leveren, gezien de electorale verhoudingen van 2006 is dat sp.a. Open vld schermt dan weer met het gegeven dat de liberale fractie, na het opstappen van schepen Erwin Franceus bij sp.a, de grootste gemeenteraadsfractie vormt en dat de sjerp hen vanuit die hoedanigheid toekomt. De verhoudingen zijn nu gewijzigd, redeneren zij en om het even in voetbalterminologie uit te drukken: er wordt de facto met een mannetje meer gespeeld. Gezien de opstellingen lijkt een oplossing nog niet meteen aan de orde zo klonk het vorige week woensdag na een eerste onderhoud. “Het water is op heden nog te diep”, zongen ze haast in koor.

Rekening houdende met de ontwikkelingen, verhoudingen en perspectieven wil ik beide bestuurspartijen in ieder geval oproepen om geen tijd te verspelen aan politieke en vervroegde electorale spelletjes. Op heden lijkt het spelgenot met rasse schreden in de vezels te kruipen en lijkt paars te vergeten dat er dossiers en thema’s zijn die dringend aandacht en actie vragen. Ook de oppositiepartijen dienen zich in mijn ogen te onthouden van strategisch en tactisch gekrakeel. Indien het, bij gebrek aan consensus over de opvolging, zover komt dat de gemeenteraad moet bepalen wie de stad gaat leiden dan is het van primordiaal belang dat er in het belang van de stad wordt gekozen en niet in functie van het eigenbelang. De opvolger van Freddy De Chou moet niet diegene worden die men vanuit oppositiemodus als de makkelijkste prooi ziet om naar 2012 toe met huid en haar te verorberen maar hij of zij die in staat is om tot oktober 2012 de nodige daadkracht, competentie en assertiviteit te etaleren. Hij of zij die het beleid opnieuw kan structureren en stevig in handen kan nemen en bovenal Geraardsbergen kan behoeden voor een totale impasse. Bij dat laatste is namelijk niemand gebaat, al zeker de burger niet.

Glenn Bogaert

Secretaris N-VA Geraardsbergen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is