Filip D’Hose: “Bezorgd om continuïteit politiezorg”

Op 13 oktober 2016

N-VA Geraardsbergen heeft vragen bij de continuïteit van de politiezorg in de politiezone Geraardsbergen-Lierde. Door de enorm gestegen werklast dreigen een aantal politietaken niet meer naar behoren uitgevoerd te worden. Op de laatste politieraad van maandag j.l. stelde raadslid Filip D’Hose hierover een aantal vragen aan burgemeester De Padt en korpschef De Landsheer.

D’Hose: “We zijn blij dat er eindelijk werk gemaakt wordt van het aanvullen van de personeelstekorten, maar we vrezen dat deze inhaalbeweging te laat komt. Het aantal overuren is in 2016 immers opnieuw in stijgende lijn en dit terwijl onze politiemensen in 2015 al ongeveer 9.000 (!) overuren presteerden. Ik hoor zo links en rechts dat een aantal personeelsleden het onregelmatig werkregime ingevolge personeelstekorten, gecumuleerd met ziektes, diensten te presteren in opdracht van de Federale Politie (onder andere naar aanleiding van de aanslagen in Zaventem en Brussel) beu zijn. Een aantal onder hen zijn al gemuteerd naar andere politiezones en anderen hebben mobiliteit aangevraagd. We hopen voor de resterende politiemensen en de inwoners van Geraardsbergen en Lierde dat hier snel een trendbreuk kan komen.
Het N-VA-raadslid heeft bovendien vernomen dat de komende lichtingen van aspirant-inspecteurs exclusief verdeeld zouden worden over de Federale Politie en de grote politiezones zoals Antwerpen en Brussel. Dit maakt dat het bijzonder moeilijk zal worden om nog nieuwe inspecteurs aan te trekken. Hieruit zou kunnen geconcludeerd worden dat alle functies die nu vacant verklaard werden, waarschijnlijk moeilijk ingevuld zullen raken.
D’Hose heeft ook vragen bij het systeem van de buurtpolitieteams dat veel arbeidsintensiever is dan het oude systeem: “Voor alle duidelijkheid, de N-VA staat hier volledig achter, maar ik begin me af te vragen of het houdbaar is. Korpschef De Landsheer beweert van wel, maar de basisfunctionaliteiten wijk, recherche en verkeer komen echt wel in het gedrang als die steeds meer bijstand moeten geven aan de zwaar afgeslankte interventiedienst. Lopende rechercheonderzoeken en de controle op adreswijzigingen lopen vertraging op. Wijkagenten worden vaak voor niet-wijkgerelateerde zaken ingezet, en zijn bijgevolg minder in hun wijk aanwezig. Het kader van het politiekorps moet dringend opgevuld en eventueel nog aangevuld worden, zodat onze politiemensen een aanvaardbaar dienstrooster krijgen en zich meer kunnen bezig houden met hun kerntaken.
Tenslotte gaf D’Hose burgemeester De Padt nog een suggestie mee: “Waarom investeren we niet in het systeem van directe werving, waarbij de politiezone mensen onmiddellijk kan aanwerven en in opleiding sturen? Onze burgemeester heeft weliswaar gelijk dat daarmee de financiële last van die opleiding verschoven wordt van de Federale Politie naar de politiezone, maar binnen afzienbare tijd zou kunnen blijken dat dit nog de enige optie is om het tij te keren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is