Extra hulp bij een volwaardige inburgering voor sociale huurders

Op 24 februari 2023, over deze onderwerpen: Lokale economie

Inschrijving VDAB en goede kennis Nederlands vanaf nu verplicht voor sociale huurders.

 

Sociaal huren is een verhaal van rechten en plichten. Het systeem moet eerlijk en rechtvaardig zijn, zodat de sociale woningen gaan naar wie daar écht nood aan heeft. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele nam de voorbije jaren al verschillende maatregelen om dat te garanderen. Sinds 1 januari 2023 zijn er opnieuw twee nieuwe regels voor sociale huurders van kracht.

Eerder was er al het buitenlands eigendomsonderzoek waarbij gecontroleerd wordt of sociale huurders geen eigendom hebben buiten Vlaanderen. En er is de middelentoets die ervoor moet zorgen dat sociale woningen gaan naar wie er echt nood aan heeft.

Sinds 1 januari komen er twee nieuwe regels bij. Sociale huurders die kunnen werken moeten zich verplicht inschrijven als werkzoekende bij de VDAB en de taalkennisvereiste van het Nederlands wordt verstrengd. Vanaf de toewijzing van de sociale woning krijgen huurders 2 jaar de tijd om taalniveau A2 te halen. De overheid komt niet langer tussen in de kosten daarvoor.

“De verstrenging en nieuwe verplichting die we opleggen zijn aanmoedigingen. We moeten een sociale woning veel meer zien als een springplank. Goede taalkennis en een job zijn de beste manier om zo snel mogelijk weer op de eigen benen te staan”, zegt Diependaele.

Het is voor de Vlamingen essentieel dat ze zien dat de sociale woningen bij de juiste mensen terechtkomen. 

“Ik reken erop dat we met Geraardsbergen en de woonmaatschappij verder kunnen samenwerken om de huurders in eerste plaats te sensibiliseren om de geboden kansen met beide handen te aanvaarden en wanneer dat niet gebeurt hierop te controleren en te sanctioneren waar nodig”, besluit minister Diependaele.

"Het is vooral een kwestie van perceptie", voegt Gabriël Schaut, voorzitter van N-VA Geraardsbergen, hieraan toe. "Het is geen vorm van bestraffing voor de goedmenende sociale huurder, maar slechts extra middelen om de opstap naar een volwaardig lid van de maatschappij te worden. Enkel de malafide kandidaat-huurder zal dit als een bestraffing ervaren."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is